İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI EĞİTİMİ

İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, Diğer Sağlık Personeli

İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?
İş güvenliği uzmanı: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemandır.

Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?
İş Güvenliği Uzmanı olabilmeniz için mezuniyet koşullarına uygun bir yükseköğretim kurumundan mezun olmanız, bakanlığın yetkilendirdiği bir eğitim kurumundan eğitim almanız ve bakanlığın yaptığı sınavda başarılı olmanız gerekmektedir.

Kimler İş Güvenliği Eğitimine Katılabilir?

  • Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi mezunları
  • Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik, Kimya, Biyoloji mezunları
  • Teknik öğretmenler
  • İş sağlığı ve güvenliği ön lisans mezunları İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimine katılabilirler.

Eğitimin Kapsamı Nedir?
Eğitim 180 saatlik Uzaktan Eğitimle(81 Saat asenkron +99 senkron(canlı) ve 40 saatlik uygulama eğitiminden (staj) oluşmaktadır.

Uzaktan Eğitim (180 Saat):
Uzaktan Eğitimde % 90 devam zorunludur. Uzaktan eğitim tarih aralığında bütün derslerin içeriğinin tamamlanması zorunludur. Uzaktan eğitimin 81 Saat’lik kısmı eşzamansız (asenkron) olup, belirtilen tarih aralığında istenilen zamanda yapılabilir. 99 saat’lik kısmı eşzamanlı (senkron) olarak; bildirilen tarih ve saatlerde internet üzerinden canlı gerçekleştirilecektir. Devamsızlık süresi 6 saat ile sınırlıdır.

Uygulama Eğitimi – Staj (40 Saat):
Örgün eğitimin bitiminden itibaren 1 ay içerisinde tamamlanacaktır. Uygulama eğitimine %100 devam zorunludur. Uygulama eğitimi yapılacak işyerlerinde; iş güvenliği uzmanı bulunması zorunludur.

Eğitim Sonunda Verilecek Belge:
Eğitimi tamamlayan katılımcılara  Müdürlüğümüz tarafından Eğitime Katılım Belgesi verilecektir. Katılımcıların isimleri Bakanlık sistemine tanımlanacak ve sınava girmeye hak kazanacaklardır.

Sınav:
Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları ÖSYM tarafından yılda 2 defa yapılmaktadır. Adayların İş Güvenliği uzmanlık sertifikası alabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılacak merkezi sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almaları gerekmektedir.

KESİN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER:

  1. Diploma: Yönetmeliğe göre sadece diploma, YÖK barkodlu mezuniyet belgesi ya da üzerinde GEÇİCİ ibaresi olan ve süresi dolmamış geçici mezuniyet belgesi ile başvuru yapabilirsiniz. YÖK barkodlu mezuniyet belgenizi e-devlet sistemi üzerinden çıktı alabilirsiniz. Kurslara kayıt olmak için mezuniyet şartı aranmaktadır.
  2. 1 adet vesikalık fotoğraf
  3. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Diploma/geçici mezuniyet belgesi ile Nüfus Cüzdanınızda ad, soyad farklılığı var ise değişikliği belirtir  nüfus kayıt örneği)
  4. Başvuru Dilekçe (Kurumdan verilir)
  5. Eğitim Sözleşmesi (Kurumca verilir)
  6. Ücretlerini bankaya yatıranlar için banka dekontu (Dekontta hangi kurs olduğu ve isim yazılması gerekir).

Yönetmelik:
https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.16923&MevzuatIliski=0